Skip to main content
search

Home > Het Vlaggetje met de Rotterdamse R

NIEUWS  4 februari 2021

Het Vlaggetje met de Rotterdamse R

Wist je dat Condor sinds 1957 actief is in de Rotterdamse haven? In de jaren zestig vervoerde Condor grote hoeveelheden stukgoed binnen de Rotterdamse haven. Dat was ruim voor de tijd van megalomane containerschepen en geautomatiseerde terminals. De lading werd nog gelost en geladen door arbeiders die het noeste werk verrichtte op de kades en het was de tijd dat “onze haven” de grootste van de wereld was.

Tijdens deze periode kende Rotterdam vele cargadoors en stuwadoors die het laden en lossen van boten verzorgden. Enkele bekende namen waren: Quick Dispatch, Pakhuis Meesteren, Citex, Muller Thomson, Muller-Progress, Deka-Hanno, Maas-Rijn/Seaport, Swarttouw en Van Bennekom. Bedrijven die of niet meer bestaan of inmiddels onderdeel zijn geworden van grote globaal opererende firma’s.

Een impressie wat voor stukgoed Condor in de loop der jaren heeft vervoerd

Een goed voorbeeld hiervan was Van Ommeren, wat gevestigd zat aan de chique Parklaan in Rotterdam. Toentertijd Condor’s grootste klant. Tot 1966 was er nog geen sprake van zeecontainers, waardoor alles nog als stukgoed werd vervoerd. Ook wel “het sleepwerk” genoemd. Voor van Ommeren vervoerde Condor grote hoeveelheden stukgoed over de weg. Goederen gingen van kade naar kade binnen Rotterdam, of van het Douane-entrepot naar een vrachtschip en vice versa. Zo kon een boot uit bijvoorbeeld Brazilië 400 ton koffie, 1000 katoen en 600 ton huiden aan boord hebben. Deze goederen hadden op hun beurt weer diverse eindbestemmingen binnen de Rotterdamse haven. Condor was hierin de spil in het logistieke web.

Voor het vervoeren van deze goederen binnen de Rotterdamse haven, verzegelde de aanwezige Douaneambtenaar het transport. Dit kon men herkennen aan het stalen vlaggetje met daarop een grote R. Deze ‘R’ stond voor Rotterdam, want het vervoer bleef beperkt tot het Rotterdamse havengebied. Bij aankomst, werden de goederen en bijbehorende documenten getoond waarna de ‘vlag’ kon worden verwijderd.

Bijna 65 jaar later beschikt Condor Heavy Services niet alleen over “eigen wielen”, maar ook over een douane-entrepot waar btw en importheffingen niet van toepassing zijn op uw goederen. Benieuwd wat dit betekent voor uw lading? Neem dan contact op met Jan via onderstaande gegevens.

Andere nieuwsberichten

Meer weten hierover?
Ik vertel u graag meer.

 

Jan Moerkerken

Sales & Marketing

+31 (0)10 303 70 60
jm@condorheavyservices.com

Leave a Reply

Close Menu